Obecny czas: 10 Wrz 2010, 21:55

Forum przeznaczone na ogólne tematy związane z chomikami, a które nie pasują do poniższych działów.
Jeżeli wasz chomik choruje, ten dział nie jest na takie pytania, piszemy w odpowiednim dziale viewforum.php?f=27 !

Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
 odziedziczony roborek - co dalej? 
Wiadomość Autor
Post odziedziczony roborek - co dalej?

Hej (:
Jestem nową posiadaczką małego roborka, którego historia jest raczej smutna.
Miałam w moim studenckim mieszkaniu bardzo nieodpowiedzialnych współlokatorów. Na początku maja wracając z imprezy, przynieśli malutkiego chomiczka roborowskiego. Ich znajomy dostał zwierzaka na urodziny kilka dni wcześniej i był już tak wściekły na niego przez nocne hałasy, że postanowił go uśmiercić lub wypuścić na wolność. W ten sposób zyskaliśmy nowego lokatora. Panowie trzymali go w transporterze 10x20cm, a jako podściółkę używali pokarmu, więc po krótkiej reprymendzie postarali się o trociny i poidełko, a ja wkrótce przywiozłam z domu starą klatkę po myszach, wielopoziomową i z kuwetką jak trzeba. Wyjeżdżając na wakacje wymyślili, że skoro nie mają co z nim zrobić, to poczęstują nim tarantulę kolegi, ale przekonałam ich że przejmę chomika w spadku i sama go zabiorę.

No to teraz mam roborka, w wieku prawdopodobnie nie więcej niż pół roku, a bardziej 4-5 miesięcy. Doczytałam, że one lubią towarzystwo - czy starać się jeszcze o drugiego, czy mogą się skonfliktować? Nie mogę spędzać z nim zbyt wiele czasu, bo mam dużo zajęć, więc oswajanie ciężko idzie. Właściwie nie idzie wcale - na początku jeszcze nie chciał uciekać z klatki, brał smakołyki z ręki i dawał się głaskać, ale później chłopcy z mojego mieszkania wzięli się za oswajanie i jest strasznie lękliwy (ilekroć go złapię, żeby mu sprzątnąć, robi mi kupę na dłoń i gryzie w palce). W ogóle boi się biegać jak ktokolwiek stoi przy klatce. Macie jakieś porady?

Nowy czytelnik

Gatunki chomików: Roborowskiego
Imiona chomików: Fredzia
Profil E-mail
31 Lip 2010, 10:49

Rzeczywiście smutna historia. Roborki są prawie nie do oswojenia. Ten gatunek jest bardziej do oglądania niż tulenia i brania na ręce. Chomiki Roborowskiego nie potrzebują towarzystwa, na internecie się od tego roi, ale jest to zwyczajna bzdura. Dobrze, że maluch jest już u Ciebie.

Forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Opole
Gatunki chomików: Dżungarskie
Imiona chomików: Busia i M&M
Podawany pokarm: Versele-Lage, Herbal Pets, Vitakraft i Herbal Farm
Numer GG: 11177225
Profil E-mail
31 Lip 2010, 10:54

Kremówko - nic nie dokupuj i nie łącz (!).
Jeśli są razem od maleńkości -ok. Ale jeśli kupi coś nowego - będzie bójka. Na 90%.

Wielbiciel chomików
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Pochwały: 2
Gatunki chomików: dżungarski
Imiona chomików: Kropka
Numer GG: 2709031
Profil E-mail
31 Lip 2010, 12:12

Kremówka, zachowałaś się wspaniale ratując tego malca...jeśli piszesz o studenckim mieszkaniu, to pewnie jesteś pełnoletnia...może chcesz należeć do naszego stowarzyszenia? tutaj temat - viewtopic.php?f=20&t=7598 takich osób potrzebujemy! rotfl

Z chomikami za pan brat
Awatar użytkownika

Gatunki chomików: Syryjski, wcześniej dżungarski
Imiona chomików: Obecnie Szarlotka, Eklerka i Racuszek, wcześniej najukochańsza Pampusia, Kluska, Bunia i Gumisia
Podawany pokarm: Versele Laga, Herbal Pets, warzywka, owoce
Numer GG: 464063
Profil E-mail
31 Lip 2010, 12:45
Post Re: odziedziczony roborek - co dalej?

Pampuszek napisał(a):
Kremówka, zachowałaś się wspaniale ratując tego malca...jeśli piszesz o studenckim mieszkaniu, to pewnie jesteś pełnoletnia...może chcesz należeć do naszego stowarzyszenia? tutaj temat - http://forum.e-chomik.eu/viewtopic.php?f=20&t=7598 takich osób potrzebujemy! rotfl

Pampuszek, jesteś świetnym akwizytorem!! :D :cwaniak:

Wielbiciel chomików
Awatar użytkownika

Gatunki chomików: dżungarski
Imiona chomików: Kropka
Numer GG: 2709031
Profil E-mail
31 Lip 2010, 12:46

Roborki można trzymać razem (oczywiście jedna płeć i rodzeństwo), jednak tak jak inne chomiki to samotniki, więc nie potrzebują partnera (wykazują po prostu większą zdolność tolerancji wobec siebie, choć ta tolerancja różnie się rozwija, często kończy się po kilku tygodniach mieszkania razem).

W Twoim przypadku odradzam kupowanie nowego kolegi.

PFHC - członek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rawicz
Pochwały: 4
Gatunki chomików: Dżungarski ll Syryjski
Imiona chomików: Pocket ll Diamond's IRISH CREAM
Podawany pokarm: Versele-Laga (Hamster Crispy, Mini Hamster Nature, Hamster Complete), Herbal Pets
Numer GG: 2398814
31 Lip 2010, 15:01

Roborki sa dosc lagodne i tolerancyjne wobec siebie, ale to nie znaczy, ze sie musi specjalnie ryzykowac.
Ja sama mam obecnie dwa roborki, ktöre maja osobne klatki i nie mam wrazenia, ze sa osowiale. A mieszkaly u poprzedniej wlascicielki razem, bo to parka.
Ja tez mam "pare" lat doswiadczenia w trzymaniu chomiköw, ale nie pröbuje ich trzymac w grupach, bo to zbyt duza odpowiedzialnosc.
TheMeery: niemiecka organizacja Pomoc Chomikom, ktöra istnieje juz 3 lata, oddaje wszystkie bez wyjatku chomiki tylko pojedynczo. A te osoby maja naprawde duze doswiadczenie: w ciagu tych 3 lat przejely lub uratowaly 1935 chomiköw i oddaly 1778 do domöw stalych. Miedzy tymi chomikami bylo tez duzo roborowskich :oczko: . Do takiego doswiadczenia jeszcze nam wszystkim daleko.

Wiec roborki samotnie: bez problemu. Musza miec szeroka klatke i wysoko trocin, bo lubia kopac. Opröcz tego piasek, bo pochodza z terenöw pustynnych i dobry kolowrotek.

Przyjaciel chomików
Awatar użytkownika

Miejscowość: BRD
Gatunki chomików: syryjskie,
Roborowskiego
Podawany pokarm: Zoodi
JR Farm
Profil E-mail
31 Lip 2010, 15:35

Dzięki za wszystkie rady i rozwianie moich wątpliwości, Fredka będzie mieszkać samotnie, tym bardziej że klatkę mamy raczej nie za dużą, a na większą póki co mnie nie stać.
Za propozycję dołączenia do stowarzyszenia bardzo dziękuję, ale rozważam póki co wstąpienie w szeregi fundacji ratującej buldogi francuskie, więc z chomikami jeszcze się wstrzymam. (;

Trocin jest wysoko na tyle, żeby się z kuwetki nie wysypywały, więc mu chyba wystarczy? Na dno kładę ręczniki papierowe kuchenne, tak ze 2-3 kawałki, bo łatwiej się sprząta. Gdzie mam dosypać piasku, zrobić jakiś "basenik" to tarzania się czy nasypać wymieszany z trocinami?

Nowy czytelnik

Gatunki chomików: Roborowskiego
Imiona chomików: Fredzia
Profil E-mail
31 Lip 2010, 20:00
Post Re: odziedziczony roborek - co dalej?

kremowka napisał(a):
Trocin jest wysoko na tyle, żeby się z kuwetki nie wysypywały, więc mu chyba wystarczy? Na dno kładę ręczniki papierowe kuchenne, tak ze 2-3 kawałki, bo łatwiej się sprząta. Gdzie mam dosypać piasku, zrobić jakiś "basenik" to tarzania się czy nasypać wymieszany z trocinami?

Tak, powinno starczyć. :oczko: Nie trzeba kłaść żadnych ręczników na dno ale za to daj chomiczkowi trochę małych kawałków ręcznika papierowego (bezzapachowy, bez nadruków) do wyścielenia sobie domku. Piaskownice można zrobić ze wszystkiego. Może to być kartonowe pudełko, opakowanie po lodach z algidy, zrobić ogrodzenie z kołków lub dac po prostu miskę. Nie mieszaj z trocinami, sam piasek dla szynszyli wystarczy. :P
Powodzenia w oswajaniu. :papa:

Opiekun chomików
Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Gatunki chomików: Dżungarski, Syryjski(?) [*]
Imiona chomików: Śliwka, Kropek [*], Kropka [*]
Podawany pokarm: Versale Laga Hamster Crispy + Hamster Nature, Herbal Farm zioła podstawowe chomik, Vitakraft rolins - jabłkowe, kolby z Vitakraft'u i jakieś warzywka z lodówy ;p
Profil E-mail
31 Lip 2010, 20:13
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

[ 9 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość