Obecny czas: 09 Wrz 2010, 03:28

Forum przeznaczone na ogólne tematy związane z chomikami, a które nie pasują do poniższych działów.
Jeżeli wasz chomik choruje, ten dział nie jest na takie pytania, piszemy w odpowiednim dziale viewforum.php?f=27 !

Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
 Pomoc chomikom - przygarnięcie ciężarnej samiczki. 
Wiadomość Autor
Post Pomoc chomikom - przygarnięcie ciężarnej samiczki.

Mam nadzieję że w dobrym dziale to piszę ...

Otóż mój chomiczek ma już rok. I tak się zastanawiam, czy jak odejdzie(oby nie!), kupić chomika w ciąży, odchować młode, i rozdać, czy kupić zwykłego. Chciałem pomóc chomikom, a jeżeli już miałbym brać w ciąży, to trafią młode w dobre miejsce. Jak myślicie, wasza opinia pomoże mi w dokonaniu wyboru.

Nowy czytelnik

Gatunki chomików: Chomik dżungarski
Imiona chomików: Kuba(samiczka)
Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:24
Post Re: W ciąży czy nie ??

Chomikoman napisał(a):

Otóż mój chomiczek ma już rok. I tak się zastanawiam, czy jak odejdzie(oby nie!), kupić chomika w ciąży, odchować młode, i rozdać, czy kupić zwykłego. Chciałem pomóc chomikom, a jeżeli już miałbym brać w ciąży, to trafią młode w dobre miejsce. Jak myślicie, wasza opinia pomoże mi w dokonaniu wyboru.

Nie patrz za bardzo w przyszłośc, bo nie wiesz co się wydarzy. Kupno chomika w ciąży nie jest dobrym rozwiązaniem - zauważysz ciąże gdy będzie zaawansowana, a gdy kupisz takowego chomika, będzie zestresowany i najprawdopodobniej zje młode. Zdrówka dla twojego obecnego chomiczka.

Znajomy

Gatunki chomików: dżungarski, takiego przepięknego dżungarka miałem :(
Imiona chomików: Sprycia [*] nie zapomne o tobie ...
Numer GG: 5084991
Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:26
Post W ciąży czy nie ??

No wiesz co! Śliwka by się obraziła jakbym rozmyślała co będę robić po jej śmierci.
Ale co do pomysłu - NIE!
Nie wolno bezmyślnie rozmnażać chomików. A co zrobisz później z małymi? Znajdziesz 8 nabywców? Czy może oddasz je do zoologicznego gdzie już czeka na nie wężyk? :nie:

Opiekun chomików
Awatar użytkownika

Pochwały: 1
Gatunki chomików: Dżungarski, Syryjski(?) [*]
Imiona chomików: Śliwka, Kropek [*], Kropka [*]
Podawany pokarm: Versale Laga Hamster Crispy + Hamster Nature, Herbal Farm zioła podstawowe chomik, Vitakraft rolins - jabłkowe, kolby z Vitakraft'u i jakieś warzywka z lodówy ;p
Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:34
Post W ciąży czy nie ??

nie piszę że będę rozmnażał, tylko że kupię w Ciąży. Mam komu oddać, a do zoologa na pewno nie trafią.

Nowy czytelnik

Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:37

Chomikoman napisał(a):
nie piszę że będę rozmnażał, tylko że kupię w Ciąży. Mam komu oddać, a do zoologa na pewno nie trafią.

Ale tak jak już wspomniałem ciąże rozpoznaje się gdy jest zaawansowana, a chomik będzię się do miejsca oswajał pare dni, więc jeśli tak zrobisz - młode, i mama zdechną.

Znajomy

Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:40
Post W ciąży czy nie ??

Albo zostaną obiadkiem mamy.

Opiekun chomików
Awatar użytkownika

Podawany pokarm: Versale Laga Hamster Crispy + Hamster Nature, Herbal Farm zioła podstawowe chomik, Vitakraft rolins - jabłkowe, kolby z Vitakraft'u i jakieś warzywka z lodówy ;p
Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:42
Post W ciąży czy nie ??

Moim zdaniem jest to dobry pomysł. Młode będą miały szansę znaleźć dobre domki. A jeśli zdecydujesz się nie kupować zaciążonej mamy, to zaadoptuj jakiegoś maluszka w potrzebie.

Trzeba patrzyć w przyszłość. Ja też czasami rozmyślam nad tym, co będę hodować po śmierci Gryzelki. To przecież nic złego. :oczko:

http://www.negra-site.blog.onet.pl

Legenda forum
Awatar użytkownika

Imiona chomików: Gryzia
Podawany pokarm: same pyszności :)
Numer GG: 4241188
Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:56

Sheltii napisał(a):
Moim zdaniem jest to dobry pomysł. Młode będą miały szansę znaleźć dobre domki. A jeśli zdecydujesz się nie kupować zaciążonej mamy, to zaadoptuj jakiegoś maluszka w potrzebie.

Trzeba patrzyć w przyszłość. Ja też czasami rozmyślam nad tym, co będę hodować po śmierci Gryzelki. To przecież nic złego. :oczko:

Ja myślę zawszę tylko o dniu wczorajszym, dzisiejszym i jutrzejszym. Bo Jutro moge nie daj boże oberwac meteorem, albo samochód mnie potrąci czy coś ...
Sheltii, przecież ciąża jest widoczna pare dni przed porodem, a chomik tak szybko nie przyzwyczai się do nowego miejsca. Mój kolega kupił własnie takiego chomika - młode zostały zjedzone, po czym samica sama zdechła :(

Znajomy

Profil E-mail
30 Lip 2010, 12:58
Post W ciąży czy nie ??

Już ósmego dnia widać brzuszek. Taka samiczka wyróżnia się na tle rodzeństwa, bo jest grubsza i wygląda na lepiej odżywioną.

Więc lepiej, żeby młode wychowały się w warunkach sklepowych? Tam każdy może pukać w szybę i straszyć je, a sprzedawcy nie znają się na opiece nad maluszkami.

Legenda forum
Awatar użytkownika

Profil E-mail
30 Lip 2010, 13:08
Post W ciąży czy nie ??

Cytuj:
. Chciałem pomóc chomikom, a jeżeli już miałbym brać w ciąży, to trafią młode w dobre miejsce.

To dobrze że myślisz o pomocy chomikom.Jeśli wcześniej zaplanujesz kupno ciężarnej chomiczki to masz czas się dobrze przygotować do opieki nad samiczką a potem młodymi.Wiedza jest bardzo ważna.
Zdarza się że właściciel chomika w kilka dni po kupnie nieświadomie zostaje właścicielem stadka chomików ponieważ nie zdawał sobie sprawy że dostał chomika z niespodzinką.Z braku wiedzy jak postępować w taki wypadku może dojść do tragedii np samica zje młode.
Jeśli się odchowają to problemem może być znalezienie im domów,zadarza się że młode oddawane są do sklepów zoologicznych a tam wszystko jest możliwe łącznie z tym że trafią do paszczy gada.

Jeśli będziesz miał warunki i wiedzę do zapewnienia opieki samiczce i młodym ,wiesz że będziesz w stanie zapewnić podopiecznym wizyty u weterynarza w razie konieczności,i wiesz że maluchy potem trafią do dobrych domków to oczywiście że weź samiczkę w ciąży.
Pomyśl też nad adopcją chomcia jeśli masz ku temu możliwość.Bardzo dużo jest ich w potrzebie.

Życzę powodzenia a dla obecnego chomcia dużo zdrówka.

Ostatnio edytowany przez anzy-19, 30 Lip 2010, 13:17, edytowano w sumie 1 raz

Bywalec
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górki
Gatunki chomików: syryjski
Imiona chomików: Pysiak,Świrusek[*],
Podawany pokarm: Versele Laga Hamster Crispy,Versele Laga Hamster Nature,karma podstawowa i uzupełniająca również kolby Versele Laga a także produkty Hebal Pets
Profil E-mail
30 Lip 2010, 13:13
Post W ciąży czy nie ??

Nie trzeba od razu kupować chomika z widocznymi oznakami ciąży. Tak jak kiedyś pisał Konrad, wystarczy wybrać sklep w którym zwierzęta mają kiepskie warunki, są już dorosłe i nie podzielone według płci. Jeśli kupisz samicę z takiego sklepu, to już masz 80% pewność że jest w ciąży.

Jeśli koniecznie zależy Ci na odchowaniu maluchów, to kupienie zaciążonej samiczki faktycznie będzie dobrym rozwiązaniem. Lepiej żeby urodziła u Ciebie (skoro twierdzisz że potrafiłbyś się odpowiednio zająć nią i maluchami), niż w zoologu albo u kogoś kto nie jest na to kompletnie przygotowany. Musisz się niestety przygotować na to, ze część młodych może umrzeć zaraz po urodzeniu. Będą słabsze, bo prawdopodobnie z chowu wsobnego.

Dowiedz się jak najwięcej o ciąży i opiece nad samiczką - poczytaj artykuły na vortalu, tam są wszystkie potrzebne informacje.

Sheltii rzuciła fajną myśl - jeśli zrezygnujesz z maluchów, daj dobry dom jakiemuś chomikowi w potrzebie. W dziale "Interwencje / Chomiki w potrzebie" ciągle pojawiają się nowe ogłoszenia.

To miłe że chcesz pomagać zwierzętom. Życzę zdrowia Twojemu obecnemu maluszkowi :papa:

Znawca chomików
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 4
Gatunki chomików: Syryjski
Imiona chomików: Just a Dream
Podawany pokarm: Versele-Laga
Beaphar
Profil E-mail
30 Lip 2010, 13:14
Post W ciąży czy nie ??

Coś mi się nie wydaje żeby już w 8 dniu rozpoznano ciąże. Jak nawet doświadczona Pampuszek (nie bijcie!) rozpoznała bardzo późno ciąże to co dopiero w zoologu.

Opiekun chomików
Awatar użytkownika

Profil E-mail
30 Lip 2010, 13:16
Post W ciąży czy nie ??

Ósmego dnia brzuszek zaczyna się powiększać i nie każdy to widzi. Trzeba dokładnie obserwować chomika, czego w zoologicznym nie robią. U Szarlotki brzuszek był bardzo widoczny, ale Pampuszek ją już taką dostała (nie obserwowała tego tycia) i nie mogła mieć pewności, że to ciąża. Allo ma rację - wystarczy kupić chomiczkę ze sklepu, który nie rozdziela zwierzaków na płcie, a najprawdopodobniej będzie ona zaciążona.

Legenda forum
Awatar użytkownika

Profil E-mail
30 Lip 2010, 14:23
Post W ciąży czy nie ??

Teraz tak - mam jeszcze akwarium, czyli na podzielenie według płci będzie możliwe. na naukę o tym mam jeszcze ponad rok, a mam nadzieję że ponad dwa. Moja chomiczka była w dość dobrym sklepie, ale że chomiki były w sklepie bardzo krótko, kiedy ją kupiłem, był troszkę wymieszane. Miał być samczyk ale była samiczka.

Nowy czytelnik

Profil E-mail
30 Lip 2010, 15:08

Chomikoman napisał(a):

Najlepiej to nie mów nic o przyszłości bo wszystko może potoczyć sie inaczej! A co do kupna samiczki w ciąży to ABSOLUTIE NIEE! Samiczki w ciąży źle znoszą zmiane środowiska i może to przynieś negatywne skutki w ich wychowie (samica np. może zjeść maleństwa!) Kup normalnego chomika, jak już coś!

Nowy czytelnik

Gatunki chomików: Chomik syryjski dziko umaszczony, chomik syryjski srokaty (szarobiały)
Imiona chomików: Facet, Stefcia
Podawany pokarm: kolby z Nestora,
Numer GG: 2786444
Profil E-mail
31 Lip 2010, 12:05
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

[ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość