Porada - oswajanie chomika
| Wiadomość |
Autor |
 Porada - oswajanie chomika
Jak przyzwyczaić do ręki: Najlepiej zacząć go przyzwyczajać chomika do siebie wieczorem, kiedy jest wyspany i w dobrej formie (patrz też historia oswajania chomika Teddy). Należy to czynić stale o tej samej porze, wtedy chomik przyzwyczai się najszybciej. Zaczynamy od tego, ze podajemy mu jakiś przysmak (np kawalek orzecha włoskiego lub jabłka). Kiedy chomik zabierze się do jedzenia, wciaż trzymamy przysmak miedzy palcami. Po kilku razach możemy w trakcie jedzenia, pogłaskać bardzo delikatnie palcami drugiej reki chomika po bokach. Jeżeli chomik się juz przyzwyczaił i nie ucieka, można spróbować go podnieść. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy chomik sam wyjdzie z klatki. Najłatwiej to wykonać otaczając powoli i delikatnie chomika obydwoma dłońmi, tworząc z nich coś w rodzaju gniazda. W początkowym okresie lepiej nie podnosić chomika za wysoko, bo może się wyślignąć i spaść na twarde podloze, co w najgorszym wypadku może się zakonczyć złamaniem kregosłupa lub kończyn. Chomiki, które jescze nie są przyzwyczajone do ręki można podnosić w tekturowych pudełkach. Ważne jest aby przy owajaniu chomika nasze zachowanie było spokojne, bez gwałtownych ruchów i głośnych dĄwiękow. Należy też unikać wszelkiego rodzaju przemocy, jeżeli chomik nie ma ochoty na kontakt należy go zostawić w spokoju. Najłatwiej oswoić oczywiście jest najmłodsze chomiki.
|
Bellatrix
Bywalec
|
|
|
17 Cze 2005, 07:48 |
 |
 To nie jest takie trudne
z jednej strony szkoda że chomcie nie są takie jak psy, ale z drugiej takie osfajanie wcale nie jest trudne... wymaga tylko cierpliwości :wink:
____________________________________ JunGaRy RulEzZzzZ!
P.s. "]
Mam 2 nowe roborki - samiczki :D:D:D
|
alimi_micia
Bywalec
|
|
|
19 Cze 2005, 15:01 |
 |
czy większość chomików ucieka przed głaskaniem? mój chomik mnie lubi; daje mi się głaskać itd. ale jak głaszczę go w klatce to się czołga? ja mam syryjskiego a przeciez one są samotnikami.
____________________________________ "Północ już była, gdy się zjawiła,
Nad bliską doliną jasna łuna."
|
whiteada
Wielbiciel chomików
|
|
|
06 Lip 2005, 13:36 |
 |
Moja Moky jak chce żeby ją głaskać przewraca się na plecy i się tego domaga (poza taka sama jak robi pies jak chce żeby się go poskrobało po brzuszku)
|
Batonik
Znawca chomików
|
|
|
10 Sie 2005, 09:54 |
 |
ale fajnie. widać , że masz oswojonego chomiczka. mój Eni jest oswojony ale np. kiedy lekko puknęłam go serem kiedy chciałam mu dać, on się tak niego przestraszył...chyba zostało mu cos jeszcze po tych szkolnych torturach.
|
whiteada
Wielbiciel chomików
|
|
|
10 Sie 2005, 11:44 |
 |
Moje nie są do końca chyba oswojone, no z wyjątkiem Łatki i Perełki <love!>
|
Ola
Wielbiciel chomików
|
|
|
10 Sie 2005, 12:57 |
 |
to zalezy od charakteru i warunku w jakim porzebywał chomik przed kupnem. no i od inwencji właściciela
|
whiteada
Wielbiciel chomików
|
|
|
11 Sie 2005, 18:34 |
 |
moje są na 99% przyzwyczajone do mnie  !
na komende bixio chodz on wychodzi z domku i siada mi na reke i czega aby go głaskac
na komende smacznego idzie doraazu do miski, lecz do tego nie jest tak dobrze wyszkolony jak do tej pierwszej komendy
na komende cisza mój mały chomer przez jakies 10 - 20 min siedzi cicho trzymam go w klace i gdy gryzie prenty ta komenda sie przydaje
tych komend uczylem bixia przez 2 czy 3 tygodnie
____________________________________ Nie da buć się szybszym od światła, a nawet jezeli to ma to wade. Czapke Ci z uszu zwieje.
|
Hodowca
Nowy czytelnik
|
|
|
30 Cze 2006, 11:42 |
 |
A ja jestem święta krowa....
|
Batonik
Znawca chomików
|
|
|
30 Cze 2006, 11:47 |
 |
taa, a moj na komende kebab, wskakuje do bulki i zaczyna sie smazyc :D
Wielbiciel chomików
|
|
|
30 Cze 2006, 11:52 |
 |
a moj na komendę spiewaj śpiewa jeszcze nauczyłam go mówic bezz kitu!! nie wierzycie? :D he hodowca niezłe bajki opowiadasz srutu tutu majtki z drutu! Nie rób z siebie lepiej pośmiewiska...bo się ośmieszasz szkoda mi Ciebie...
____________________________________ WRÓCIŁAM xD, jestem cała i zdrowa xP
|
*SwEeT_aNiOłEk*
Asystent chomikomaniaka
|
|
|
30 Cze 2006, 20:14 |
 |
e, koles napisal 4 post i mysli ze jest mądry, papa :-P
Wielbiciel chomików
|
|
|
01 Lip 2006, 08:08 |
 |
W których jeszcze glupoty napisał  I jeszcze się 'hodowca' nazywa
|
Batonik
Znawca chomików
|
|
|
01 Lip 2006, 11:38 |
 |
Albo jest 100% - albo jest ciemny...albo sobie jaja robi. Ale wydaje mi się,że to pierwsze i drugie stwierdzenie bardziej do niego pasuje.
____________________________________ WRÓCIŁAM xD, jestem cała i zdrowa xP
|
*SwEeT_aNiOłEk*
Asystent chomikomaniaka
|
|
|
01 Lip 2006, 13:39 |
 |
Czemu uważacie, że to są brednie...ech  No może nie wszystko jest bredniami. Co prawda, być może on reaguje na głos (jak już kiedys było o tym). Mój, jak chodzi po dywanie, i kłade dłoń, i mówie chodź to przychodzi. Ale nie wiem, czy reaguje on na głos, czy na komende
Numer GG: 5481534
|
|
|
01 Lip 2006, 19:34 |
 |
|