Obecny czas: 09 Wrz 2010, 03:02

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 827 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna
 Szarlotka jest w ciąży 
Wiadomość Autor
Post Szarlotka jest w ciąży

Wciąż nie jestem pewna na 100 %, ale wydaje mi się, że Szarlotka jest w ciąży. Była gruba jeszcze w sklepie, a tam przecież większość chomików jest zabiedzona, bo nie mają wypasionego jedzonka...teraz brzuszek jest napęczniały i okrąglutki, a chomik wygląda trochę jak gruszka...mam mnóstwo wątpliwości...nigdy nie zamierzałam rozmnażać chomików, a tu taka kinder niespodzianka! Martwię się, bo chomiczka jest u mnie dopiero od poniedziałku...nie jest jeszcze oswojona...bierze smakołyki z ręki, daje się głaskać, ale jest bardzo nieufna, łatwo ją niechcący wystraszyć...dotknęłam dzisiaj delikatnie jej brzuszka i chyba czuć tam takie groszeczki...Nie jestem wobec małej jakaś napastliwa, próbuję się z nią zaprzyjaźniać tylko wtedy, gdy sama wyjdzie z domku i buszuje po klatce...przez ostatnie dni bardzo broiła i wszystko zgryzła, nie wiem czy dlatego, że taki ma charakter, czy dlatego że jest w ciąży i po prostu jest zestresowana...kolejnym problemem jest to, że 21 lipca wyjeżdżam nad morze...chomiś miał jechać ze mną, ale jeśli urodzi przed wyjazdem, to zabranie jej będzie niemożliwe...równie źle byłoby zabrać ją ze sobą i ryzykować, że urodzi w Świnoujściu...moja mama, która zna się na opiece nad chomikami, niestety w tym samym czasie wyjeżdża...w razie czego nie będę miała jej z kim zostawić...nie wiem co teraz zrobić, mam tylko nadzieję, że Szarlotka dobrze zniesie ciążę, poród i stadko znęcających się nad nią żelków...przywiązałam się już do niej troszkę i bardzo się o nią martwię!

Z chomikami za pan brat
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Gatunki chomików: Syryjski, wcześniej dżungarski
Imiona chomików: Obecnie Szarlotka, Eklerka i Racuszek, wcześniej najukochańsza Pampusia, Kluska, Bunia i Gumisia
Podawany pokarm: Versele Laga, Herbal Pets, warzywka, owoce
Numer GG: 464063
Profil E-mail
11 Lip 2010, 19:20

Szkoda że będzie musiała się męczyć...Ale jest u takiej właścicielki, że aby jej pozazdrościć. Oto moje rady:
1. Nie możesz się obwiniać bo to nie twoja wina.
2. Wynieś ją do takiego pomieszczenia gdzie zbytnio się nikt nie kręci, ponieważ jest nieufna jak sama napisałaś.
3.dawaj jej tylko prowiant, bez żadnych głaskań itd. bo może się zestresować.

Opiekun chomików
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn
Gatunki chomików: dżungarski, syryjski
Imiona chomików: Leon | Gryzia
Podawany pokarm: Karma Vitapol exclusive ulepszona o nagietek, krwawnik, rumianek, suszone szparagi, chleb, pomidorki z HP|warzywa.
Numer GG: 10650502
Profil E-mail
11 Lip 2010, 19:27

Pampuszek, w sumie opieka nad ciężarną/matką powinna się ograniczać do minimum, czyli podawania świeżego pokarmu. Nie masz nikogo w rodzinie, kto dawałby jej w kryzysowej sytuacji trochę jogurtu codziennie? Zawsze możesz namawiać kogoś stąd, żeby Ci pomogli.

Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 10348958
Profil E-mail
11 Lip 2010, 19:51

Pampuszek, ja w razie czego nigdzie nie wyjeżdżam na dłużej niż jeden dzień więc w ostateczności, jeśli by urodziła mogłabym ją wziąć na ten okres do siebie, tyle że pewnie jak wiesz mieszkam godzinę drogi od Wrocławia, więc musiałaby być jeszcze przewożona (no i sądzę, że rodzice w tej sytuacji nie stanowiliby problemu).

PFHC - członek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rawicz
Pochwały: 4
Gatunki chomików: Dżungarski ll Syryjski
Imiona chomików: Pocket ll Diamond's IRISH CREAM
Podawany pokarm: Versele-Laga (Hamster Crispy, Mini Hamster Nature, Hamster Complete), Herbal Pets
Numer GG: 2398814
11 Lip 2010, 23:37

Co do spokojnego miejsca to uważam, że mój pokój będzie najlepszy dla małej...nie spraszam gości, nie słucham głośno muzyki, ogólnie jestem cicha i lubię spokój...

Karmię ją karmą hamster nature versele lagi i snack nature mixies, a do tego warzywa (głównie ogórki i marchewki), jogurt naturalny, serek biały i żółty...jutro z rana ugotuję jej jajeczko...co jeszcze mogę jej dawać? Z tego co pamiętam to gotowane bez przypraw mięso np. z kurczaka, zgadza się?

Niestety nie mam nikogo zaufanego, mieszkam tylko z mamą, która wyjeżdża w tym samym czasie co ja...mój brat ma 29 lat, ale jest tak nieodpowiedzialną osobą, że nawet rybką się nie potrafił zająć...mój tato, eee...w sumie to nie wiem nawet, gdzie teraz jest...ogólnie wszystkie ciocie, babcie itd. mieszkają dość daleko, a i tak bałabym się zostawić u nich chomiczkę z młodymi...

Chomusia jesteś moim wybawieniem! Z przewozem nie byłoby raczej problemu, klatkę zmieszczę spokojnie do bagażnika, a że nie jeżdżę jakimś gruchotem to nie powinno zbytnio trząść i hałasować w trakcie podróży...zobaczymy jak się wszystko ułoży...ja wciąż mam nadzieję, że jednak nie jest w ciąży...ale jakby co to się zgłoszę do Ciebie...oczywiście z zapasem jedzonka i wszystkim co potrzebne...będę Ci się musiała jakoś odwdzięczyć! bardzo bardzo Ci dziękuję :bukiet:

A tu zdjęcia od strony brzucha:
Image
Image
Image

wieeelki, prawda? Co dziwne, ona jest bardzo aktywna, całą noc grasuje i wszystko niszczy...na zdjęciach akurat obgryzała pręty...powinnam już jej wyjąć kołowrotek? W sumie to i tak na nim nie biega, woli go gryźć...

Z chomikami za pan brat
Awatar użytkownika

Imiona chomików: Obecnie Szarlotka, Eklerka i Racuszek, wcześniej najukochańsza Pampusia, Kluska, Bunia i Gumisia
Profil E-mail
11 Lip 2010, 23:56

jak dla mnie jest w ciąży, bo nie tylko widać ogromny brzusio, ale też te sutki(?) strasznie wielkie są. ja u mojej luny w ogóle nie widzę tego, a tu jest widoczne i to sporo. i kurczaczek będzie dla niej dobrym źródłem białka :oczko:

Bywalec
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Gatunki chomików: syryjski
Imiona chomików: Luna, Pysia [*], Kropek [*]
Podawany pokarm: Herbal Pets,Zuzala, podstawowe mieszanki,owoce, warzywka, świeże zielsko ;)
Profil E-mail
12 Lip 2010, 00:18

czy ja wiem..?moja jak tak teraz na nią patrzę jest chyba nawet grubsza a w ciąży nie jest na pewno... :mysli:

Z chomikami za pan brat

Miejscowość: ok.chrzanowa
Gatunki chomików: chomiki dżungarskie,roborowskie,syryjskie
Imiona chomików: dżun-Tuptuś,Kluska+11 małych,robo-Pysie xd,syryje-Ogonek i Księżniczka(gryzia)
Podawany pokarm: vitapol,megan,dako-art,vitakraft
(karma podstawowa,uzupełniająca,wapno,kolby,dropsy itp.)owoce,warzywa,słonecznik,kiełki itp.
Numer GG: 2007249
Profil E-mail
12 Lip 2010, 00:22

Paula zależy od chomika, ale ja widzę że na 99% jest w ciąży i prawdopodobnie lada dzień urodzi.

Chomiczke z samymi trotami i domkiem (domek - bez dachu, duże kartonowe pudełko z dnem ) Zamieść w tej twojej dunie rainbow. Do środka daj jedynie jedzenie, picie i dużo materiału na gniazdo.

Domek taki ponieważ przy czyszczeniu łatwiej będzie ci ją wyciągnąć z młodymi.

Chomikomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZA SAŁATĄĄĄĄĄĄĄĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pochwały: 2
Gatunki chomików: Syryjski, Roborowski
Imiona chomików: Bożena [*], Maciek [*] , Zelda[*] Fify || Hybryda [*] || Robocza Panna [*] , Robocza Panna
Podawany pokarm: Ruty Siuty Arizona Teksas, jóhóóó , ruty Siuty Arizona maaaa , wy się paście tu , ja pojadę tam bo w tawernie Johny Whisky maa jihaaaa handale handale <33
Numer GG: 666
Profil E-mail
12 Lip 2010, 08:55

Pampuszek, też mogę wziąć małą, tak jak mówiłam. Dzisiaj wracam do Wrocławia. I myślę, że lepiej ją przewieźć jeszcze zanim urodzi...
Tam gdzie Ci będzie wygodniej i jak uważasz - bezpieczniej dla małej. Bo wiem, że przewozić w takim stanie to trudno..

Wielbiciel chomików
Awatar użytkownika

Gatunki chomików: dżungarski
Imiona chomików: Kropka
Numer GG: 2709031
Profil E-mail
12 Lip 2010, 09:43

Na moje ona jest w ciąży, bo dosyć duża bańka z niej :P

Moi rodzice jadą w czwartek na weekend do Wrocławia (właściwie tata jedzie, nie wiem jeszcze jak mama), ja się jeszcze zastanawiam, ale jeśli pojadę to w razie czego mogłabym już ją ewentualnie zabrać, chyba że wolałabyś być z nią jak najdłużej, to zapraszam do Rawicza rotfl

PFHC - członek
Awatar użytkownika

Podawany pokarm: Versele-Laga (Hamster Crispy, Mini Hamster Nature, Hamster Complete), Herbal Pets
12 Lip 2010, 09:47

Podrik kochana jesteś! Jeszcze zobaczymy jak to będzie, ale w razie czego czuję się bezpiecznie, bo wiem że Szarlotka trafi w dobre ręce :bukiet:

Zaraz się zajmę jej klatkami...rozłączę tunele i wszystko co potrzebne dam do tej większej klatki...trotki, sianko i chusteczki chyba jej wystarczą do zbudowania gniazdka, prawda? Muszę wymyślić z czego zrobić domek, bo kartonowy to na pewno pożre... zabieram się do roboty! Tylko najpierw ugotuję jajeczko! rotfl

Z chomikami za pan brat
Awatar użytkownika

Profil E-mail
12 Lip 2010, 09:50

taki duży i wygodny domek można zroobić np.z kołków albo szpatułek lekarskich.(ja taki miałam i fajny)

Z chomikami za pan brat

Miejscowość: ok.chrzanowa
Gatunki chomików: chomiki dżungarskie,roborowskie,syryjskie
Imiona chomików: dżun-Tuptuś,Kluska+11 małych,robo-Pysie xd,syryje-Ogonek i Księżniczka(gryzia)
Podawany pokarm: vitapol,megan,dako-art,vitakraft
(karma podstawowa,uzupełniająca,wapno,kolby,dropsy itp.)owoce,warzywa,słonecznik,kiełki itp.
Numer GG: 2007249
Profil E-mail
12 Lip 2010, 09:54

Hm ja tam nie dawałem siana :P Ale radze ci dobrze podrzeć papier :P Bo szarlotka będzie dużymi kawałkami dzieci zasłaniać.

A zapomniałem o tych jej dzikich popędach do gryzienia . Nie wiem a nie masz takiego drewnianego domku dla świnki? bo jego można dać do góry nogami też ;)

Chomikomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZA SAŁATĄĄĄĄĄĄĄĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gatunki chomików: Syryjski, Roborowski
Imiona chomików: Bożena [*], Maciek [*] , Zelda[*] Fify || Hybryda [*] || Robocza Panna [*] , Robocza Panna
Podawany pokarm: Ruty Siuty Arizona Teksas, jóhóóó , ruty Siuty Arizona maaaa , wy się paście tu , ja pojadę tam bo w tawernie Johny Whisky maa jihaaaa handale handale <33
Numer GG: 666
Profil E-mail
12 Lip 2010, 09:55

Wiesz Pampuszku - po prostu co uważasz :) Twoją decyzją będzie, kto się zaopiekuje małą.

Oczywiście nie chcę odbierać Chomusi możliwości pomocy, tylko zwyczajnie.... bałabym się ją wieźć godzinę samochodem... Może się zdenerwować... itd...

Rozważ jak będzie lepiej dla zwierzątka i dla Ciebie ;)

W razie czego - do usług ;)

Wielbiciel chomików
Awatar użytkownika

Gatunki chomików: dżungarski
Imiona chomików: Kropka
Numer GG: 2709031
Profil E-mail
12 Lip 2010, 10:07

Ja, tak jak pisałam, mogę ewentualnie ją wziąć i sama uważam, że lepiej żeby mała nie jeździła za dużo i została w mieście ;)

PFHC - członek
Awatar użytkownika

12 Lip 2010, 11:07
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

[ 827 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 56  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość